Home » Teksten » Verhalen » Hunters home

Hunters home

Hunters Home 

Even buiten het dorp Grolloo staat ietwat verscholen in het bos aan de Vredenheimseweg, een huis waarvan de gevels tot aan de daklijn zijn opgetrokken uit flinten. Als kind kwam ik daar in de jaren vijftig op bezoek, toen een oom en tante met mijn nichtje er tijdelijk woonden. Op de beide met flinten opgemetselde zuilen van de toegangspoort stonden de woorden Hunters en Home. Het was een bijzondere plek, omgeven door heide, sparren en jeneverbes, die het ook tegenwoordig nog een wat mysterieuze aanblik geven.

In het archief van gemeente Aa en Hunze vond ik met hulp van de heer Van Bergen de originele bouwtekening. Daarop zijn de flinten duidelijk aangegeven, echter slechts tot op ongeveer een meter boven het oppervlak, en dus niet zoals de werkelijke situatie laat zien, tot aan het dak. De bewoonster gaf toestemming tot het maken van foto’s en we maakten een praatje.

Ze vertelde onder meer over de vele jaren dat ze daar woonde en over het onderhoud van het terrein. En ook hoe moeilijk het voor de installateur was geweest om van buiten door de flintenmuur een nieuwe kabel aan te leggen. Er bleek voor de boormachine geen doorkomen aan; de installateur slaagde er niet in een gat door de harde flintengevel te boren en de nieuwe kabel aan te leggen.

Een oude buurman die van de bouw van het huis wist, had haar verteld hoe de aannemer bij de bouw aan de benodigde flinten was gekomen. Boeren uit het dorp hadden die geleverd. De aangeleverde hoeveelheid was echter vele malen groter dan volgens het bestek nodig was geweest. De metselaar heeft de flinten toen allemaal maar verwerkt in de muren. Dat was een heel karwei. Elke laag moest eerst voldoende drogen, totdat de specie hard genoeg was om aan een nieuwe laag te beginnen.

Bij mij rees de vraag waarom de boeren veel meer flinten hadden aangeleverd dan in werkelijkheid nodig was geweest. Misschien, dacht ik, kan de ijver van de Grollooër boeren worden verklaard door de vorm waarin ze voor hun diensten werden betaald. De boeren kregen namelijk niet met geld betaald, maar met jenever.

Werkt een layar-pagina niet? bekijk hier alle pagina’s die verbonden zijn aan het boek.