Home » Blog E. Meijers » Lezing door Egbert Meijers

Lezing door Egbert Meijers

Zwerfkeien, de opvallend onopvallende aanwezigheid in het leven van de Drent.

Een lezing van Egbert Meijers, auteur van Flint, zwerver uit de oertijd, over het gebruik van de zwerfkeien in Drenthe.

 

Egbert Meijers houdt in zijn lezing een pleidooi voor de herwaardering van de flint ((zwerfstenen/veldkeien). Het wordt tijd deze als belangrijk geologisch erfgoed een goede plek te geven in de Drentse geschiedenis.

Toen het landijs zich 150.000 jaar geleden terugtrok naar noordelijke streken, lag Drenthe bezaaid met flinten (zwerfstenen/veldkeien). De hunebedbouwers maakten van hun aanwezigheid gebruik voor het bouwen van hun indrukwekkende graven. Drentse boermarken werden begrensd met flinten. In de Drentse beken legde men er doorgangen cq voorden mee aan.

Tijdens de grote heideontginningen in de jaren ’20 en ’30 werden tientallen kilometers wegen aangelegd met flinten. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaatste men ter herinnering in veel dorpen monumenten van flinten. Vandaag de dag worden flinten nog steeds toegepast, door kunstenaars bijvoorbeeld.

In een boeiende en informatieve presentatie met fraaie foto’s wordt een overzicht gegeven van de vele doeleinden waarvoor men in Drenthe in de afgelopen 5000 jaar de flint gebruikt heeft. Van hunebedden tot beeldende kunst en van flintenwegen tot oorlogsmonumenten. De flint is niet weg te denken uit onze cultuur.

Meer informatie over de lezing is verkrijgbaar via de auteur:

 Egbert Meijers

Lutkenend 10

9462 PN Gasselte

telefoon: 0599-564285

e-mail: 1948eam@gmail.com

Het boek ‘Flint, zwerver uit de oertijd’ werd uitgegeven bij Koninklijke Van Gorcum Uitgevers in Assen en is tijdens de lezing verkrijgbaar à € 12,50. (winkelprijs € 17,95)

 Het boek kreeg een eervolle vermelding bij het toekennen van de DHV-Prijs 2015 van de Drents Historische Vereniging.