Home » Het boek

Het boek


Flint, zwerver uit de oertijd

Zwerfkeien (flinten) zijn al duizenden jaren metgezel van de mens. Toen ze na hun lange reis uit het terugtrekkende landijs tevoorschijn kwamen, lagen ze met miljarden in een bonte verzameling op de toendra die Drenthe toen was.

De provincie Drenthe is bekend voor haar hunebedden, maar de zwerfkeien en keitjes hebben sinds duizenden jaren meer toepassingen gehad. Ze markeerden heilige plekken, zorgden voor een droge overgang in beken, plaveiden de belangrijkste wegen. Kortom keien hebben meer met cultuur te maken dan u denkt.

De stenen en steentjes spelen een belangrijke rol in het leven, of zelfs de dood. Denk maar aan een grafsteen of de steentjes die joden op het graf van een geliefde leggen. Meijers kiest voor verschillende invalshoeken, zoals geologie, archeologie, grafcultuur, bouwkunde, kunsten, handel en Noordamerikaanse Indianen.

Van een man als Egbert Meijers mogen we een brede benadering van het onderwerp verwachten, waarin naast algemeen maatschappelijke voorbeelden ook plaats is voor culturele uitingen als poëzie, literatuur en bluesmuziek.

Meer informatie:

Auteur: Egbert A. Meijers
Jaar: 2014
Druk: 1
Aantal pagina’s: 0
ISBN: 9789023250197
Uitgever: Koninklijke van Gorcum

Prijs: € 29,95

Nu bestellen