Home » Flinten » Napjesstenen

Napjesstenen

Napjesstenen over de hele wereld 

In het Vorderrheintal in Zwitserland dacht men dat de ondiepe kuilen, van zo’n 20 tot 30 cm doorsnede die in een rots aangebracht waren, gebruikt werden als soepborden door de bouwers van de burcht Frundsberg. De lokale bevolking noemt ze soepschotels. Ook denken de Zwitsers dat kinderen geboren worden uit die gaten. In het Duitse Pommeren gelooft men dat ook. Men noemt de met gaten voorziene flinten daar Adelbarsteine: Ooievaarstenen. Bij ons is de ooievaar ook bekend als brenger van nieuw leven.

Ruim tien kilometer ten westen van het Schotse Edinburg bevindt zich de Witch’s Stone. Een bijzondere flint met een glad oppervlak, met daarin in de lengterichting aangebracht, een rij van 24 gaten of napjes. Pasgetrouwde vrouwen bezochten deze Stone. Ze namen er op de buik op plaats en lieten zich naar beneden glijden, in de hoop op een vruchtbare zwangerschap.

Uit Zweden is bekend dat de napjes met vet of reuzel werden ingesmeerd en er offers, bijvoorbeeld in de vorm van een muntstuk, werden gebracht. Een ander voorbeeld vertelt van een met vet en lont gevuld napje, dat aangestoken werd als onderdeel van een ritueel.

Vondsten van kleine flinten met napjes er in, kunnen ook verwijzen naar een gebruik van een soort reisapotheek. In de wintermaanden kon door een gebrek van bepaalde mineralen uit verse granen, vruchten en noten, een tekort ontstaan van bepaalde mineralen, zoals magnesium. Dat kon zich openbaren als duizeligheid, hoofdpijn of maagkrampen. Door een flint te bewerken met een andere, zodat er door wrijving poeder loskwam, kon men door inneming daarvan het tekort aanvullen. Ook vandaag nog nemen mensen dergelijke grondstoffen tot zich, bijvoorbeeld in de vorm van klei.

Van Korea tot Italië en van Afrika tot Hawaii zijn napjesstenen gevonden. We hebben geen wetenschappelijke verklaring kunnen vinden. De flint van Vries mogen we zien als een bijzonder relict uit vroegere tijd. Opvallend is de nabijheid van het Esveen en het Kostersveen; van vennetjes als deze is bekend dat ze in vroeger tijden gebruikt zijn om offers te brengen. Zou er een verband kunnen bestaan?

Werkt een layar-pagina niet? bekijk hier alle pagina’s die verbonden zijn aan het boek.