Home » Flinten » Koken met flinten

Koken met flinten

[Foto: Rudy Leukfeldt]

Het bereiden van voedsel met behulp van flinten 

Een voorbeeld is een van huid gemaakte zak waarin water werd verhit om bijvoorbeeld vlees en groente te koken. Dat gebeurde door flinten in een naastgelegen vuur te verhitten en die gloeiend heet in het water over te brengen. Hiervoor werden vooral zandsteen- en kwartsietachtige gebruikt. Als ze daarna voorzichtig afkoelden, kon men ze opnieuw gebruiken.

Voor het koken van vlees en groenten in water, was een voorziening nodig waar een hoge temperatuur langere tijd vastgehouden kon worden. De ondergrondse oven of aardoven was daarvoor zeer geschikt. Hiertoe werd een ronde kuil gegraven met een diepte van ongeveer 35 cm en een doorsnede van een meter en met schuin aflopende zijkanten. De bodem en de zijkanten werden bedekt met flinten. Daarop werd een vuur aangelegd dat de flinten verhitte. Daarna werden vuur en houtskool uit de kuil gehaald en het vlees of gevogelte er ingelegd. Hier bovenop kwamen verhitte flinten en de kuil werd afgesloten met huiden en plaggen die de warmte vasthield.

Bijna alle soorten gesteente was hiervoor geschikt en die waren in ruime mate op het oppervlak te vinden. Het barsten of slijten van stenen was dus geen probleem. Deze manier van koken is heel effectief. Terwijl de maaltijd in ongeveer vier of vijf uur klaargestoomd werd, kon men ander werk verrichten. Bovendien is voor deze manier van koken weinig brandstof nodig.

Werkt een layar-pagina niet? bekijk hier alle pagina’s die verbonden zijn aan het boek.