Home » Flinten » Het meisje van Yde

Het meisje van Yde

Toen hij een paar dagen later met bestuurslid J.G.C. Joosting van het museum ter plekke ging kijken, was de vondst bezocht door de plaatselijke bevolking en danig toegetakeld. Haar was losgetrokken van de schedel, tanden waren op één na verwijderd en zelfs een stuk knie was verdwenen. Het nieuws over deze bijzondere vondst ging als een lopend vuurtje door de omgeving en velen kwamen een kijkje nemen en namen stiekem iets van het lichaam mee naar huis, zo werd vermoed. Een souvenir of een relikwie met een magische kracht?

Onderzoek met de C14 methode dateerde de vondst tussen vierenvijftig v. Chr. en honderdachtentwintig n. Chr. De leeftijd van het meisje werd vastgesteld op ongeveer zestien jaar. Er werd in 1994 een reconstructie gemaakt door Richard A. Neave van de Universiteit van Manchester, waarna Het Meisje van Yde, zoals de naam luidde, werd tentoongesteld in het Drents Museum in Assen. Het genereerde veel aandacht en alle publiciteit rond het tentoongestelde Meisje leidde tot activiteiten als een Miss Veenlijkverkiezing, een hoorspel, een kinderboek, gedichten en een muzikale ode.

Ook werd het gereconstructeerde hoofd van het Meisje van Yde deel van de tentoonstelling The Mysterious Bog People, die op zeventien september 2004 door Koningin Beatrix werd geopend. De tentoonstelling reisde naar zes verschillende landen op twee continenten en was te zien in acht musea.

Werkt een layar-pagina niet? bekijk hier alle pagina’s die verbonden zijn aan het boek.