Home » Flinten » Grensstenen

Grensstenen

[Foto: IJsvereniging Nooitgedacht]

Oude gebruiken en namen van grensstenen 

Germaans gebruik
De Overijsselsche Almanak voor Oudheden en Letteren van 1841 beschrijft het aanbrengen van een kruis in een flint als een vermoedelijk gevolg van de kerstening. Voor die tijd hadden de Germanen al de gewoonte grenzen aan te geven in de vorm van een teken dat in de bast van een eikenboom was uitgesneden. Door de kerstening was de bevolking diep doordrongen geraakt van de macht van het christelijk geloof, gesymboliseerd in het kruis.

Een grenssteen voorzien van een kruis was dus een machtig teken dat gezag uitstraalde. Een grenssteen van zijn plaats halen was een zonde, zowel tegen het recht van de eigenaar als tegen de god die in de flint gedacht werd. De straf voor een dergelijk vergrijp was onmenselijk. Voor het benadelen van werelds eigendom, kreeg de veroordeelde slechts een afranseling, en een zware boete.

Maar degene die de heilige flint verwijderde, wachtte een afschuwelijke dood. Men groef de dader tot aan zijn middel in het gat waar de flint gestaan had. Jonge paarden, die nog niet eerder aangespannen waren, werden voor een splinternieuwe ploeg gespannen, en een menner die nog niet eerder gemend had, werd opgedragen net zo lang aan te mennen op het slachtoffer -dat al afgrijselijk gewond was- tot uiteindelijk het hart door de ploeg doorsneden was.

Namen van Markestenen
Naast de Quekeboschsteen, Scherpensteen, Gasselter Hoofdsteen, Dove Peter, Dove Waander en de Elsiessteen zijn er meer markestenen met namen. De limietscheiding tussen de marken Orvelte en Schoonloo vermeldt een steen met de naam Kwekebuir.

De grenssteen met die de grens met Westerbork aangaf bij de Stroetmao, droeg de naam Grevenburgersteen. De Eeshoornsteen gaf de grens aan met Borger, Westdorp, en Ees en Schoonloo. Ten zuiden van Rolde is ter hoogte van Marwijksoord, de Klaassteenweg genoemd naar de markesteen Klaassteen. Ongetwijfeld hebben er meer grensstenen met namen bestaan.

Werkt een layar-pagina niet? bekijk hier alle pagina’s die verbonden zijn aan het boek.