Home » Flinten » Flintenvelden

Flintenvelden

[Foto: Drents Archief]

Harm Tiesing over Flintvelden bij de dorpen

Kleurrijke bodem

Tiesing beschrijft nauwgezet hoe de grond op de Hondsrug opgebouwd was uit verschillend gekleurde lagen en in welke laag de flinten voorkwamen. De eerste 40 – 50 cm had de grond een lichtblauwe of donkerbruine kleur. Daaronder trof men een gele of witte zandlaag zonder flinten. Op andere plaatsen was er een geelachtige zandlaag van 20 – 50 cm waaronder de flinten werd aangetroffen.

Bij Drouwen lag het flintenveld ten oosten van het dorp op de hellingen van de Hondsrug. Op 20 – 60 cm diepte werden bijna zwarte porierijke flinten gevonden. Het materiaal deed denken aan ijzer, dat in de grond verroest was. Als de regen ze afspoelde werden ze bijna wit van kleur. Deze flinten waren voor de handel niet interessant. Ze leverden na het kloppen niet veel bruikbaar gruis op. De flinten uit het gele zand waren het meest gaaf en leverden een beter resultaat.

De hoeveelheid flinten verschilde van plaats tot plaats. Ten zuiden van Annen vond men per are gemiddeld tien hopen van drie hectoliter of 500 kg, oftewel een totaal gewicht van vijf ton per are! Bij Gasselte was dat iets minder en op de Heeze bij Buinen werden tot tien ton aan flinten per are uit de bodem gerooid! In Exloo waar het flintenrooien rond 1905 op een hoogtepunt was, vond men ongeveer evenveel als in Buinen.

Werkt een layar-pagina niet? bekijk hier alle pagina’s die verbonden zijn aan het boek.